Aktuální data nebyla jídelnou zaslána, kontaktujte školní jídelnu.
Přehled zveřejněných jídelníčků:
Receptura - Bramborová jemná s bylinkami
Přibližná hmotnost jedné porce* | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
A | B | C | |||||||
200,0 ml | 220,0 ml | 250,0 ml | |||||||
Surovina | Množství pro spotřební normu* | ||||||||
A | B | C | |||||||
voda | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
tuk | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
cibule | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
mouka hladká | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
brambory | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
zelenina | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
sůl, kmín, česnek | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
majoránka | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
pažitka | Nezadáno | Nezadáno | Nezadáno | ||||||
Nutriční hodnoty** | Hodnota pro spotřební normu* | ||||||||
A | B | C | |||||||
Sacharidy | 12.1 g | 13.4 g | 14.9 g | ||||||
Tuky | 3.3 g | 3.7 g | 4.1 g | ||||||
Bílkoviny živočišné | - | - | - | ||||||
Bílkoviny rostlinné | 1.7 g | 1.8 g | 2.1 g | ||||||
Vápník | 12 mg | 14 mg | 15 mg | ||||||
Železo | 0.4 mg | 0.45 mg | 0.5 mg | ||||||
Vitamín A | 30 µg | 33 µg | 37 µg | ||||||
Vitamín B1 | 0.032 mg | 0.039 mg | - | ||||||
Vitamín C | 5.1 mg | 5.6 mg | 5.4 mg | ||||||
Energetická hodnota | 343 kJ | 381 kJ | 423 kJ |
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém tuku, přisypeme prosátou mouku a osmažíme dorůžova. Zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme a alespoň 1/2 hodiny povaříme. Brambory omyjeme, oškrabeme, znovu omyjeme, nakrájíme na kostky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme s kmínem, solí, očištěnou, omytou, nahrubo nastrouhanou zeleninou doměkka. (Můžeme přidat čerstvé žampióny.) Přidáme i nakrájenou nať z celeru. Kromě kořenové zeleniny použijeme též kapustu, květák, pór, hrášek, kedlubny, zelené fazolky. V zimě obohatíme polévku zmrazenou zeleniou. Uvařenou zeleninu a brambory nalijeme i s odvarem do povařené jíšky, dolijeme podle potřeby vařící vodou a okořeníme prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou. Solíme a kořením e jen mírně, chuť zlepšíme zeleným kořením (jemně nakrájenou cubulovou natí, pórkem, pažitkou, zelenou petrželí.) Před podáním přidáme od polévky syrové máslo.
Zde není nic k vidění.