Receptura převzata z:
Mateřská škola Hodějice, okres Vyškov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
7,
9,
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
vepřová plec |
800 g
|
900 g
|
1000 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
cibule |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
rajčatový protlak |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
mouka hladká |
50 g
|
60 g
|
70 g
|
citróny |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
mléko |
300 g
|
350 g
|
400 g
|
smetana 12% |
150 g
|
200 g
|
250 g
|
mrkev karotka |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
celer |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
okurky sterilované |
25 g
|
30 g
|
35 g
|
hrášek sterilovaný |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
7.6 g
|
9.2 g
|
10.9 g
|
Tuky |
22.8 g
|
26.2 g
|
29.7 g
|
Bílkoviny živočišné |
12.6 g
|
14.3 g
|
16.1 g
|
Bílkoviny rostlinné |
0.8 g
|
1 g
|
1.2 g
|
Vápník |
69 mg
|
83 mg
|
97 mg
|
Železo |
2.42 mg
|
2.75 mg
|
3.08 mg
|
Vitamín A |
68 µg
|
86 µg
|
105 µg
|
Vitamín B1 |
0.496 mg
|
0.625 mg
|
-
|
Vitamín C |
1.5 mg
|
1.9 mg
|
2.3 mg
|
Energetická hodnota |
1218 kJ
|
1410 kJ
|
1598 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omytou vepřovou plec stočíme jako závin, upevníme tenkým motouzem a osolíme. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dorůžova, přidáme připravené maso, opečeme, přidáme rajčatový protlak, mírně podlijeme a udusíme. Měkké maso vyjmeme, odstraníme motouz a naporcujeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmažíme, zalijeme, rozšleháme, provaříme a dochutíme citrónovou šťávou. Ke konci varu přilijeme mléko, dosolíme, zjemníme smetanou a přecedíme. Do omáčky přidáme na nudličky nakrájenou vařenou zeleninu, okurky, scezený hrášek a necháme přejít var.