Receptura převzata z:
Mateřská škola Hodějice, okres Vyškov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
3,
7
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
meruňky |
1000 g
|
1200 g
|
1400 g
|
1400 g
|
mléko |
2100 g
|
2500 g
|
2900 g
|
2900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
rýže |
500 g
|
590 g
|
680 g
|
680 g
|
cukr |
200 g
|
240 g
|
280 g
|
280 g
|
vejce |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
160 g
|
máslo |
140 g
|
160 g
|
180 g
|
180 g
|
sirup |
150 g
|
180 g
|
210 g
|
210 g
|
voda |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
140 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
87.9 g
|
104.7 g
|
121.4 g
|
-
|
Tuky |
16.7 g
|
19.3 g
|
21.9 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
7.3 g
|
8.6 g
|
10 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
3.7 g
|
4.4 g
|
5.1 g
|
-
|
Vápník |
270 mg
|
321 mg
|
373 mg
|
-
|
Železo |
1.33 mg
|
1.58 mg
|
1.83 mg
|
-
|
Vitamín A |
368 µg
|
437 µg
|
507 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.148 mg
|
0.204 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
4.4 mg
|
5.3 mg
|
6.2 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
2255 kJ
|
2661 kJ
|
3071 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Rýži přebereme, dobře propláchneme a spaříme. namočíme do části studeného mléka, pak přidáme zbylé mléko, osolíme a uvaříme doměkka. Pekáče vymaženme máslem. Část másla a cukr utřeme, přidáme žloutky, našleháme, přidáme vychladlou rýžovou kaši, zamícháme a zkypříme sněhem z bílků. Do pekáčů dáme vrstvu rýže, omyté ovoce nebo okapané kompotované ovoce, případně zmrazené, přikryjeme vrstvou rýže a navrch dáme zbylé máslo. Upečeme dorůžova, nakrájíme na porce a podáváme se sirupem zředěným vodou.
Jako moučník podáváme 1/4 porce.