Receptura převzata z:
Mateřská škola Hodějice, okres Vyškov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 962 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
roštěnec |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
olej |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
2.9 g
|
3.7 g
|
4.5 g
|
-
|
Tuky |
13.7 g
|
15.5 g
|
18.1 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
15.8 g
|
17.8 g
|
19.8 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.4 g
|
0.5 g
|
0.6 g
|
-
|
Vápník |
12 mg
|
13 mg
|
15 mg
|
-
|
Železo |
2.3 mg
|
2.59 mg
|
2.89 mg
|
-
|
Vitamín A |
17 µg
|
19 µg
|
24 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.056 mg
|
0.072 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.4 mg
|
0.4 mg
|
0.4 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
845 kJ
|
962 kJ
|
1112 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Roštěnec omyjeme, nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, naklepeme, osolíme, obalíme v prosáté mouce a opečeme na části oleje. Na zbytku oleje zpěníme cibuli, přidáme opečené roštěnky, podlijeme vodou a udusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme a přecedíme. Do hotové šťávy přidáme syrobé máslo.