Receptura převzata z:
Mateřská škola Hodějice, okres Vyškov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
7
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
mouka polohrubá |
820 g
|
1030 g
|
1240 g
|
1240 g
|
cukr |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
tuk |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
máslo |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
vejce |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
droždí |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
mléko |
400 g
|
500 g
|
600 g
|
600 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
povidla |
600 g
|
750 g
|
900 g
|
900 g
|
cukr moučka |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
99.7 g
|
129.5 g
|
154.2 g
|
-
|
Tuky |
19.9 g
|
25.3 g
|
30.7 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
2.1 g
|
2.6 g
|
3.2 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
8.4 g
|
10.6 g
|
12.7 g
|
-
|
Vápník |
86 mg
|
107 mg
|
129 mg
|
-
|
Železo |
1.27 mg
|
1.61 mg
|
1.95 mg
|
-
|
Vitamín A |
102 µg
|
129 µg
|
157 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.136 mg
|
0.207 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.9 mg
|
1.1 mg
|
1.4 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
2690 kJ
|
3397 kJ
|
4110 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Do části vlžaného mléka přidáme trochu cukru, prosáté mouky, rozdrobeného droždí, zamícháme a necháme vykynout Mouku prosijeme, piřdáme sůl (12 g na 1 kg mouky), cukr, vykynutý kvásek, vejce, rozehřátý tuk a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře vypracujeme a dáme na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto rzodělíme na dílky, naplníme povidly, sbalíme, poskládáme do vymazaných pekáčů nebo na plechy, dobře promastíme máslem a po vykynutí upečeme. Prochladlé vyklopíme na vál a pocukrujeme.
Jako moučník podáváme v I. a II. skupině 1/3 normy první skupiny, ve III. skupině 1/3 normy třetí skupiny.