Receptura převzata z:
Mateřská škola Hodějice, okres Vyškov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
3,
7,
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
mouka polohrubá |
820 g
|
1030 g
|
1240 g
|
1240 g
|
cukr vanilkový |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
tuk |
80 g
|
100 g
|
120 g
|
120 g
|
máslo |
80 g
|
100 g
|
120 g
|
120 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mléko |
400 g
|
500 g
|
600 g
|
600 g
|
vejce |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
droždí |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
pudinkový prášek |
70 g
|
90 g
|
110 g
|
110 g
|
cukr |
140 g
|
180 g
|
220 g
|
220 g
|
máslo |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
mléko |
1250 g
|
1560 g
|
1870 g
|
1870 g
|
olej |
110 g
|
140 g
|
140 g
|
140 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
94.3 g
|
130.3 g
|
144.3 g
|
-
|
Tuky |
21.3 g
|
26.6 g
|
32 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
5.8 g
|
7.3 g
|
8.8 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
8.3 g
|
10.4 g
|
12.6 g
|
-
|
Vápník |
239 mg
|
300 mg
|
361 mg
|
-
|
Železo |
0.93 mg
|
1.18 mg
|
1.43 mg
|
-
|
Vitamín A |
129 µg
|
162 µg
|
195 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.165 mg
|
0.25 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
2669 kJ
|
3360 kJ
|
4050 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Připravíme kvásek z části vlažného moéka, malého množství cukru, mouky rozdrobeného droždí a necháme vykynout. Mouku prosijeme, osolíme (12 g na 1 kg mouky), přidáme cukr, vykynutý kvásek, vejce, rozehřátý tuk a vlažným mlékem zaděláváme vláčné těsto. Vypracované těsto necháme vykynout.Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme na malé kousky a poskládáme na vymaštěné pekáče nebo plechy. Dobře promastíme máslem a po vykynutí upečeme v dobře vyhřáté troubě. Prochladlé vyklopíme na vál a podáváme přelité vanilkovým krémem.
Krém: Pudinkvoý prášek, cukr, žloutky rozmícháme v části studeného mléka a za stálehé míchán zavaříme do vařícícho mléka. Krém vaříme ve vodní lázni. Do hotového krému zamáchíme syrové máslo.