Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Koloděje
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
směs české buchty |
tuk |
cukr |
mléko |
droždí |
sůl |
olej |
tvaroh měkký |
cukr vanilkový |
cukr |
vejce |
cukr moučka |
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Do části vlažného mléka přidáme trochu cukru, prosáté mouky, rozdrobené droždí a zamícháme. necháme vykynout. Mouku prosijeme, přidáme sůl (12 g na 1 kg mouky), cukr, vykynutý kvásek, vejce, rozehřátý tuk a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře vypracujeme a dáme na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto rpudělíme na díly, naplníme náplní, sbalíme, poskládáme do vymyzaných pekáčů nebo na plechy, dobře promastíe máslem a po vykynutí upečeme. Prochladké vyklopísme na vál a posypeme cukrem.¨
Náplň: Cukr a vanilkový cukr utřeme se žloutky, přidáme tvaroh a zkypříme sněhem z bílků. Jako moučník podáváme v I. a II. skupině 1/3 normy prní skupiny, ve III. skupině 1/3 normy třetí skupiny.