Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Koloděje
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
2000 g
|
2200 g
|
2500 g
|
2500 g
|
drůbky |
100 g
|
150 g
|
200 g
|
200 g
|
slepice kuchaná |
100 g
|
150 g
|
200 g
|
200 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
zelenina |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
tuk |
40 g
|
45 g
|
50 g
|
50 g
|
mouka hladká |
50 g
|
60 g
|
70 g
|
70 g
|
mléko |
300 g
|
350 g
|
400 g
|
400 g
|
hrášek sterilovaný |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
žloutky |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
květák |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
muškátový květ |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Očištěné drůbky zalijeme vodou, mírně osolíme a zvolna vaříme až drůbky změknou. Potom přidáme ošištěnou, na větší kousky nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a uvaříme téměř doměkka. uvařené drůbky vyjmeme, obereme a nakrájíme nadrobno. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zhalijeme ji vlažným vývarem z drůbků, rozšleháme a rpovaříme. Přidáme muškátový květ, přilejime větší část mléka, krátce ovaříme a přecedíme. Do polévky vložíme připravené drůbky, okapaný hrášek, povařený nakrájený květak, může být i zbrazený, krátce povaříme, zjemníme žloutky rozmíchanými ve zbytku mléka a dochutíme. nakonec přidáme omytou drobně nakrájenou zelenou petržel.