Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Božejov
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí maso zadní |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
párky |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
140 g
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
mléko |
400 g
|
500 g
|
600 g
|
600 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
7 g
|
8.3 g
|
9.7 g
|
-
|
Tuky |
11.8 g
|
13.7 g
|
15.6 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
18.3 g
|
20.8 g
|
23.3 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.7 g
|
0.8 g
|
0.9 g
|
-
|
Vápník |
55 mg
|
67 mg
|
80 mg
|
-
|
Železo |
2.67 mg
|
3.03 mg
|
3.39 mg
|
-
|
Vitamín A |
27 µg
|
32 µg
|
37 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.093 mg
|
0.125 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.3 mg
|
0.3 mg
|
0.3 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
895 kJ
|
1037 kJ
|
1175 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté díly masa protkneme 2/3 dávky párků a osolíme. Očištěnou, na plátky nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dorůžova, přidáme maso, opečeme, přidáme papriku, zalijeme vlažnou vodou a udusíme. Měkké maso vyjmeme, naporcujeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osamžíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme, přidáme mléko a povaříme. Omáčku přecedíme a přidáme zbylé párky nakrájené na kolečka.