Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Božejov
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
2000 g
|
2200 g
|
2500 g
|
2500 g
|
rybí vnitřn. a hlavy |
250 g
|
280 g
|
310 g
|
310 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
krupice |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
máslo |
10 g
|
10 g
|
10 g
|
10 g
|
veka |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
6.3 g
|
7 g
|
7.9 g
|
-
|
Tuky |
3.6 g
|
4 g
|
4.5 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
1.4 g
|
1.6 g
|
1.7 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.9 g
|
1 g
|
1.2 g
|
-
|
Vápník |
9 mg
|
10 mg
|
11 mg
|
-
|
Železo |
0.18 mg
|
0.2 mg
|
0.23 mg
|
-
|
Vitamín A |
28 µg
|
31 µg
|
35 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.018 mg
|
0.022 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
3.6 mg
|
4 mg
|
4.5 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
272 kJ
|
305 kJ
|
343 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Vnitřnosti a hlavy z ryb omyjeme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Očištěnou a omytou zeleninu nastrouháme, osmažíme na části tuku, osolíme a ududsíme. Krupici osmažíme na zbylém tuku. Uvařené vnitřnosti a hlavy vyjmeme, odstraníme kosti, nakrájíme nadrobno, vývyr přecedíme, uvaříme v něm osmaženou krupici, přidáme rybí vnitřnosti a maso, udušenou zeleninu a zjemnme syrovým máslem. Nakonec okořeníme omytou drobně nakrájenou zelenou petrželí a podáváme s opraženou na kostičky nakrájenou vekou.