Receptura převzata z:
Mateřská škola Bruntál, Komenského 7
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
7,
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
tuk |
60 g
|
65 g
|
70 g
|
70 g
|
mouka hladká |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
mrkev |
250 g
|
290 g
|
330 g
|
330 g
|
rajčatový protlak |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
160 g
|
cukr |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
citróny |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
máslo |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Z části tuku a prostáé mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, rozšleháme, osolíme a dobře rpovaříme. na zbylém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou, omytou, nastrouhanou mrkev, osolíme, podlijeme a udusíme. Přidáme provařenou jíšku, rajčatový protlak, rozmícháme, povaříme a prolisujeme. Osladíme, dosolíme, okyselíme citrónovou šťávou a zlepšíme syrovým máslem.