Receptura převzata z:
Mateřská škola Bruntál, Komenského 7
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
7,
1a
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C | D | E |
|
|
|
200,0 ml |
150,0 ml |
150,0 ml |
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | D | E |
voda |
1500 g
|
1650 g
|
1900 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
fazole |
250 g
|
300 g
|
350 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
párky |
160 g
|
180 g
|
200 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
máslo |
10 g
|
10 g
|
10 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | D | E |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Fazole přebereme, důkladně propláchneme, zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den přilijeme vodu a uvaříme doměkka bez soli. na tuku zpěníme cibuli, přisypeme prosátou mouku, usmažíme světlou jíšku, rozředíme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme a povaříme 1/2 hodiny. očištěnou, omytou zeleninu nastrouháme, přidáme k povařené jíšce a uvaříme. Přidáme uvařené, přecezené, umleté fazole i s odvarem, párky, nakrájíme na jemné plátky a krátce povaříme. Polévku zjemníme syrovým máslem a okořeníme prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou.