Receptura převzata z:
Mateřská škola Jakartovice, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
1700 g
|
1900 g
|
2150 g
|
2150 g
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
mouka hladká |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
brambory |
500 g
|
550 g
|
620 g
|
620 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
sůl, kmín, česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém tuku, přisypeme prosátou mouku a osmažíme dorůžova. Zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme a alespoň 1/2 hodiny povaříme. Brambory omyjeme, oškrabeme, znovu omyjeme, nakrájíme na kostky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme s kmínem, solí, očištěnou, omytou, nahrubo nastrouhanou zeleninou doměkka. (Můžeme přidat čerstvé žampióny.) Přidáme i nakrájenou nať z celeru. Kromě kořenové zeleniny použijeme též kapustu, květák, pór, hrášek, kedlubny, zelené fazolky. V zimě obohatíme polévku zmrazenou zeleniou. Uvařenou zeleninu a brambory nalijeme i s odvarem do povařené jíšky, dolijeme podle potřeby vařící vodou a okořeníme prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou. Solíme a kořením e jen mírně, chuť zlepšíme zeleným kořením (jemně nakrájenou cubulovou natí, pórkem, pažitkou, zelenou petrželí.) Před podáním přidáme od polévky syrové máslo.