Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Koloděje
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
7
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
mouka polohrubá |
820 g
|
1030 g
|
1240 g
|
1240 g
|
cukr vanilkový |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
tuk |
80 g
|
100 g
|
120 g
|
120 g
|
máslo |
80 g
|
100 g
|
120 g
|
120 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mléko |
400 g
|
500 g
|
600 g
|
600 g
|
vejce |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
droždí |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
pudinkový prášek |
70 g
|
90 g
|
110 g
|
110 g
|
cukr |
140 g
|
180 g
|
220 g
|
220 g
|
máslo |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
mléko |
1250 g
|
1560 g
|
1870 g
|
1870 g
|
olej |
110 g
|
140 g
|
140 g
|
140 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Připravíme kvásek z části vlažného moéka, malého množství cukru, mouky rozdrobeného droždí a necháme vykynout. Mouku prosijeme, osolíme (12 g na 1 kg mouky), přidáme cukr, vykynutý kvásek, vejce, rozehřátý tuk a vlažným mlékem zaděláváme vláčné těsto. Vypracované těsto necháme vykynout.Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme na malé kousky a poskládáme na vymaštěné pekáče nebo plechy. Dobře promastíme máslem a po vykynutí upečeme v dobře vyhřáté troubě. Prochladlé vyklopíme na vál a podáváme přelité vanilkovým krémem.
Krém: Pudinkvoý prášek, cukr, žloutky rozmícháme v části studeného mléka a za stálehé míchán zavaříme do vařícícho mléka. Krém vaříme ve vodní lázni. Do hotového krému zamáchíme syrové máslo.