Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Božejov
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
kuře kuchané |
1750 g
|
2250 g
|
2500 g
|
slanina |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
nové koření |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř celý |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
20 g
|
30 g
|
40 g
|
máslo |
10 g
|
10 g
|
20 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
1.9 g
|
2.7 g
|
3.5 g
|
Tuky |
10 g
|
12 g
|
14.4 g
|
Bílkoviny živočišné |
20.2 g
|
26 g
|
28.9 g
|
Bílkoviny rostlinné |
0.3 g
|
0.4 g
|
0.5 g
|
Vápník |
15 mg
|
19 mg
|
21 mg
|
Železo |
1.52 mg
|
1.95 mg
|
2.18 mg
|
Vitamín A |
13 µg
|
15 µg
|
20 µg
|
Vitamín B1 |
0.078 mg
|
0.112 mg
|
-
|
Vitamín C |
0.3 mg
|
0.3 mg
|
0.3 mg
|
Energetická hodnota |
770 kJ
|
967 kJ
|
1121 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Očištěné kuře omyjeme, osolíme na povrchu i uvnitř. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme ji a přidáme tuk, nakrájenou cibuli, osmažíme dorůžova, přidáme trochu vody a koření. Do základu vložíme připravené kuře a udusíme. Měkké kuře vyjmeme, naporcujeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijem vodou, rozšleháme a vaříme asi 1/2 hodiny. Šťávu dochutíme a zjemníme syrovým máslem.