Receptura převzata z:
Mateřská škola Šebetov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
1400 g
|
1550 g
|
1750 g
|
1750 g
|
zelenina |
300 g
|
330 g
|
380 g
|
380 g
|
máslo |
40 g
|
45 g
|
50 g
|
50 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
droždí |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
mouka hladká |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
vejce |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
strouhanka |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
10.2 g
|
11.2 g
|
12.3 g
|
-
|
Tuky |
4.3 g
|
4.8 g
|
5.2 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
0.2 g
|
0.3 g
|
0.3 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
1.9 g
|
2.1 g
|
2.3 g
|
-
|
Vápník |
15 mg
|
17 mg
|
19 mg
|
-
|
Železo |
0.5 mg
|
0.56 mg
|
0.62 mg
|
-
|
Vitamín A |
48 µg
|
53 µg
|
60 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.043 mg
|
0.053 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
5.6 mg
|
6.1 mg
|
7 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
360 kJ
|
397 kJ
|
435 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Z části tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnu vodou, rozšleháme, osolíme a necháme vařit. Asi za 1/4 hodiny přidáme očištěnou, omytou, nastrouhanou zeleninu a uvaříme doměkka. Zavaříme kvedlíčky a před dovařením nalijeme do polévky mléko. Zjemníme syrovým máslem a okořeníme drobně nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželí. Knedlíčky: Na zbytek tuku dáme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme droždí, které usmažíme dorůžova, přidáme strouhanku zvlhčenou polévkou, nakrájenou pažitku, vejce, osolíme a promícháme. Zformujeme knedlíčky.