Receptura převzata z:
Mateřská škola Šebetov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
9,
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
1700 g
|
1900 g
|
2150 g
|
2150 g
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
mouka hladká |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
brambory |
500 g
|
550 g
|
620 g
|
620 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
sůl, kmín, česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
12.1 g
|
13.4 g
|
14.9 g
|
-
|
Tuky |
3.3 g
|
3.7 g
|
4.1 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
1.7 g
|
1.8 g
|
2.1 g
|
-
|
Vápník |
12 mg
|
14 mg
|
15 mg
|
-
|
Železo |
0.4 mg
|
0.45 mg
|
0.5 mg
|
-
|
Vitamín A |
30 µg
|
33 µg
|
37 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.032 mg
|
0.039 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
5.1 mg
|
5.6 mg
|
5.4 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
343 kJ
|
381 kJ
|
423 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém tuku, přisypeme prosátou mouku a osmažíme dorůžova. Zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme a alespoň 1/2 hodiny povaříme. Brambory omyjeme, oškrabeme, znovu omyjeme, nakrájíme na kostky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme s kmínem, solí, očištěnou, omytou, nahrubo nastrouhanou zeleninou doměkka. (Můžeme přidat čerstvé žampióny.) Přidáme i nakrájenou nať z celeru. Kromě kořenové zeleniny použijeme též kapustu, květák, pór, hrášek, kedlubny, zelené fazolky. V zimě obohatíme polévku zmrazenou zeleniou. Uvařenou zeleninu a brambory nalijeme i s odvarem do povařené jíšky, dolijeme podle potřeby vařící vodou a okořeníme prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou. Solíme a kořením e jen mírně, chuť zlepšíme zeleným kořením (jemně nakrájenou cubulovou natí, pórkem, pažitkou, zelenou petrželí.) Před podáním přidáme od polévky syrové máslo.