Receptura převzata z:
Mateřská škola Bruntál, Smetanova 21
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
králík s kostí |
1750 g
|
2250 g
|
2500 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
mouka hladká |
15 g
|
20 g
|
25 g
|
máslo |
40 g
|
40 g
|
50 g
|
moravské uzené |
800 g
|
900 g
|
1000 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
1.1 g
|
1.5 g
|
1.8 g
|
Tuky |
14 g
|
17.2 g
|
19.9 g
|
Bílkoviny živočišné |
21.1 g
|
27.2 g
|
30.2 g
|
Bílkoviny rostlinné |
0.2 g
|
0.2 g
|
0.3 g
|
Vápník |
20 mg
|
25 mg
|
28 mg
|
Železo |
1.47 mg
|
1.88 mg
|
2.09 mg
|
Vitamín A |
18 µg
|
20 µg
|
24 µg
|
Vitamín B1 |
0.046 mg
|
0.066 mg
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
900 kJ
|
1125 kJ
|
1289 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Očištěného králíka omyjeme, osolíme, dáme na pekáč, přidáme tuk a část másla, podlijeme a dusíme. Později bez poklice dopečeme. Při pečení poléváme šťávou a podléváme vodou. Upečené maso vyjmeme, naporcujeme, šťávu zaprásíme prostáou moukou, osmažíme, podlijeme vodou, rozšleháme, dobře provaříme, přecedíme a zlepšíme zbylým syrovým máslem.