Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
9
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
1400 g
|
1550 g
|
1750 g
|
1750 g
|
máslo |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
mouka hladká |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
zelenina |
400 g
|
440 g
|
500 g
|
500 g
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
6.8 g
|
7.4 g
|
8.1 g
|
-
|
Tuky |
3.3 g
|
3.7 g
|
4.1 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
1.7 g
|
1.8 g
|
1.9 g
|
-
|
Vápník |
15 mg
|
17 mg
|
19 mg
|
-
|
Železo |
0.58 mg
|
0.61 mg
|
0.64 mg
|
-
|
Vitamín A |
49 µg
|
53 µg
|
60 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.038 mg
|
0.042 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
7.3 mg
|
8 mg
|
9.1 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
252 kJ
|
276 kJ
|
305 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Z tuku a prosáté mouky usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vlažnou vodou, orzšleháme, osolíme a vaříme 1/4 hodiny. Zeleninu (kedlubny, květák, mrkev, ředkvičky, pór) omyjeme, očistíme, znovu omyjeme, nakrájíme na kostičky, dáme do povařené jíšky a uvaříme. Přidáme i mladé nakrájené listy kedlubny. Hotovu polévku zlepšíme syrovým máslem a sušeným droždím. Nakonec přidáme omytou drobně nakrájenou pažitku nebo zelenou petržel.