Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
7
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
krůta kuchaná |
1750 g
|
2250 g
|
2500 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
máslo |
70 g
|
80 g
|
100 g
|
slanina |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
mouka hladká |
15 g
|
20 g
|
25 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
1.1 g
|
1.5 g
|
1.8 g
|
Tuky |
17 g
|
21.1 g
|
24.8 g
|
Bílkoviny živočišné |
24.1 g
|
31 g
|
31.4 g
|
Bílkoviny rostlinné |
0.1 g
|
0.2 g
|
0.2 g
|
Vápník |
28 mg
|
36 mg
|
40 mg
|
Železo |
3.59 mg
|
4.63 mg
|
5.14 mg
|
Vitamín A |
23 µg
|
26 µg
|
33 µg
|
Vitamín B1 |
0.032 mg
|
0.046 mg
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
1372 kJ
|
1736 kJ
|
1983 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Dobře očištěnou krůtu omyjeme vlažnou vodou, osolíme, dáme na pekáč na máslo, podlijeme vodou nebo vývarem a nejprve dusíme, pak dopečeme. Při pečení poléváme krůtu vypečenou šťávou a podléváme vodou. Měkkou krůtu vyjmeme, naporcujeme, šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme vodou, rozšleháme, dobře provaříme a přecedíme.