Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
vepřová plec |
800 g
|
900 g
|
1000 g
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
cibule |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
kapusta |
800 g
|
900 g
|
1000 g
|
mouka hladká |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
máslo |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
6 g
|
6.9 g
|
7.9 g
|
Tuky |
23.1 g
|
26.3 g
|
29.5 g
|
Bílkoviny živočišné |
11.3 g
|
12.7 g
|
14.1 g
|
Bílkoviny rostlinné |
2.1 g
|
2.3 g
|
2.6 g
|
Vápník |
73 mg
|
85 mg
|
95 mg
|
Železo |
3.42 mg
|
3.85 mg
|
4.29 mg
|
Vitamín A |
43 µg
|
49 µg
|
55 µg
|
Vitamín B1 |
0.519 mg
|
0.65 mg
|
-
|
Vitamín C |
3.7 mg
|
4.2 mg
|
4.7 mg
|
Energetická hodnota |
1197 kJ
|
1360 kJ
|
1527 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Na části tuku zpěníme cibuli, přidáme omyté, na kostky nakrájené maso, opečme, osolíme, podlijeme a udusíme. Kapustu omyjeme, nakrouháme a ududsíme na zbylém tuku. Mouku osmažíme na části másla dorůžova, zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme a dobře provaříme. Přidáme do udušeného masa, spojíme s měkkou kapustou, okořeníme prolisovaným česnekem a přidáme zbylé syroké máslo.