Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
slanina |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
sádlo |
50 g
|
60 g
|
70 g
|
70 g
|
cibule |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
vepřová plec |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
zelí kysané |
400 g
|
470 g
|
540 g
|
540 g
|
mouka hladká |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
smetana |
100 g
|
150 g
|
200 g
|
200 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
7.3 g
|
8.5 g
|
9.7 g
|
-
|
Tuky |
22.8 g
|
26.2 g
|
29.5 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
11.3 g
|
12.8 g
|
14.2 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
1.2 g
|
1.4 g
|
1.6 g
|
-
|
Vápník |
37 mg
|
43 mg
|
49 mg
|
-
|
Železo |
2.68 mg
|
3.04 mg
|
3.39 mg
|
-
|
Vitamín A |
1 µg
|
1 µg
|
1 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.497 mg
|
0.625 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
3.5 mg
|
4.1 mg
|
4.7 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
1201 kJ
|
1372 kJ
|
1549 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme část sádla, nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme. přidáme maso, papriku, sůl a kmín. podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Potom přidáme překrájené zelí a dodusíme. Z zbylého sádla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme a alespoň 1/2 hodiny povaříme. Povařenou jíšku přecedíme na udušené maso, necháme přejít var a podle chuti dosolíme.