Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
vepřová plec |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
zelenina |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
160 g
|
mouka hladká |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
smetana |
450 g
|
550 g
|
650 g
|
650 g
|
květák |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
hrášek sterilovaný |
40 g
|
45 g
|
50 g
|
50 g
|
rajčata |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
160 g
|
mrkev |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
9.8 g
|
11.4 g
|
13 g
|
-
|
Tuky |
25.8 g
|
19.8 g
|
33.7 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
12.6 g
|
14.4 g
|
16.1 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
1.4 g
|
1.6 g
|
1.8 g
|
-
|
Vápník |
73 mg
|
87 mg
|
101 mg
|
-
|
Železo |
2.58 mg
|
2.92 mg
|
3.26 mg
|
-
|
Vitamín A |
175 µg
|
209 µg
|
243 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.05 mg
|
0.635 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
6.4 mg
|
7.5 mg
|
8.6 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
1372 kJ
|
1577 kJ
|
1787 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Očištěnou, omytou zeleninu nastrouháme a osmažíme s narkájenou cibulí na tuku. Přidáme omyté maso, opečme, podlijeme vodou, osolíme a udusíme. Očištěnou, omytou mrkev nakrájíme na kostičky, osolíme a udusíme s omytým rozebraným květákem na ružíčky. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na porce. Mouku rozšleháme se smetanou, nalijeme do omáčky, dobře provaříme a přecedíme. Pridáme udušenou mrkev s květákem, konzervovaný hrášek a vylisovanou šťávu z rajčat. Podle chuti dosolíme.