Receptura převzata z:
Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
3,
9
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
1900 g
|
2100 g
|
2400 g
|
2400 g
|
hovězí přední b.k. |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
tuk |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
vejce |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
100 g
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
1.3 g
|
1.4 g
|
1.6 g
|
-
|
Tuky |
4 g
|
4.7 g
|
5.4 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
4.5 g
|
5 g
|
5.7 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.2 g
|
0.3 g
|
0.3 g
|
-
|
Vápník |
11 mg
|
13 mg
|
14 mg
|
-
|
Železo |
0.82 mg
|
0.91 mg
|
1.03 mg
|
-
|
Vitamín A |
48 µg
|
54 µg
|
60 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.023 mg
|
0.029 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
3.6 mg
|
4 mg
|
4.5 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
251 kJ
|
285 kJ
|
326 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Hovězí maso omyjeme, umeleme, zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme. Asi 1/2 hodiny před dovařením přidáme do polévky očištěnou, omytou zeleninu, nahrubo umletou a podušenou na tuku. V zimě, kdy je omezený výběr zeleniny nedáváme do polévky velké množství mrkve, aby polévka nebyla sladká. Použijeme celeru, póru, petržele, kapusty (není-li čerstvá, může být zmrazená). Můžýeme přidat i květkák a zelený hrášek. Vejce rozšleháme v amlůém množství zchladlé polévky a nalijeme do uvařené polévky. Nakonec zjemníme syrovým máslem a okořeníme omytou drobně nakrájenou petrželí nebo pažitkou.