Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
mouka polohrubá |
820 g
|
1030 g
|
1240 g
|
1240 g
|
cukr |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
tuk |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
vejce |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
droždí |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
mléko |
400 g
|
500 g
|
600 g
|
600 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mák |
280 g
|
350 g
|
420 g
|
420 g
|
mléko |
550 g
|
680 g
|
810 g
|
810 g
|
cukr |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
skořice |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cukr moučka |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
89.3 g
|
112 g
|
135 g
|
-
|
Tuky |
31.5 g
|
39.8 g
|
48.1 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
3.7 g
|
4.7 g
|
5.6 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
12.7 g
|
16 g
|
19.2 g
|
-
|
Vápník |
503 mg
|
628 mg
|
753 mg
|
-
|
Železo |
3.88 mg
|
4.99 mg
|
6 mg
|
-
|
Vitamín A |
108 µg
|
137 µg
|
165 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.127 mg
|
0.193 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
3012 kJ
|
3802 kJ
|
4586 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Připravíme kvásek z části vlažného mléka, cukru, prosáté mouky a z rozdrobeného droždí. V teple necháme vykynout. Mouku prosijeme, osolíme (12 g na 1 kg mouky), přidáme cukr, vejce, rozehřátý tuk, vykynutý kvásek a zaděláme vlažným mlékem těsto. Dobře vypracujeme a po vykynutí rozdělíme na dílky, které naplníme nádivkou, dobře sbbalíme, poskládáme na vymštěné pekáče nebo plechy, promastíme máslem, aby se neslepily a necháme vykynout. Upečeme, vyklopíme na vál a pocukrujeme.
Náplň: Mák umele, povaříme v mléce a smícháme s cukrema skořicí. Jako moučník podáváme v I. a II. skupině 1/3 normy první skupiny, ve III. skupina 1/3 normy třetí skupiny.