Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí maso zadní |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
slanina |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
olej |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
okurky sterilované |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
140 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
3.1 g
|
4 g
|
4.9 g
|
-
|
Tuky |
12.4 g
|
14.6 g
|
16.7 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
15.8 g
|
17.8 g
|
19.8 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.4 g
|
0.5 g
|
0.6 g
|
-
|
Vápník |
8 mg
|
10 mg
|
11 mg
|
-
|
Železo |
2.42 mg
|
2.72 mg
|
3.03 mg
|
-
|
Vitamín A |
7 µg
|
7 µg
|
8 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.057 mg
|
0.073 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.5 mg
|
0.6 mg
|
0.7 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
803 kJ
|
937 kJ
|
1067 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Maso omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opečeme na části oleje. Na zbylém množství oleje osmažíme drobně nakrájenou cibuli, piřdáme opečené maso, podlijeme horkou vodou a udusíme. Při dušení podléváme maso vodou a občas obrátíme. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na porce. Šťávu necháme vysmahnout, zparášíme moukou, v troubě osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme a přecedíme. Okurky nakrájíme na nudličky, podusíme a přidáme do přecezené šťávy.