Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí přední b.k. |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
olej |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
rajčatový protlak |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
papriky |
240 g
|
280 g
|
320 g
|
320 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
4.9 g
|
6 g
|
7.2 g
|
-
|
Tuky |
11.9 g
|
13.6 g
|
15.2 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
15.7 g
|
17.7 g
|
19.7 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.8 g
|
0.9 g
|
1.1 g
|
-
|
Vápník |
12 mg
|
14 mg
|
15 mg
|
-
|
Železo |
2.71 mg
|
3.07 mg
|
3.42 mg
|
-
|
Vitamín A |
36 µg
|
42 µg
|
47 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.059 mg
|
0.076 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
17.5 mg
|
20.4 mg
|
23.3 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
816 kJ
|
937 kJ
|
1058 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme, osmažíme na 2/3 oleje dorůžova, přidáme maso, osolíme, opečeme, podlijeme vodou a udusíme. Měkké maso vyjmeme. Šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, zalijem evodou, orzšleháme a provaříme. Paprikové lusky zbavíme jadřinců, nakrájíme na nudličky, společně s rajčatovým protlakem osmahneme nazbývajícím oleji, přidáme do přecezené šťávy a povaříme.