Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C |
|
115,0 g |
141,0 g |
162,0 g |
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
hovězí maso přední |
800 g
|
900 g
|
1000 g
|
olej |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
cibule |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
rajčatový protlak |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
máslo |
10 g
|
10 g
|
20 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
4.2 g
|
5.2 g
|
6.2 g
|
Tuky |
12.6 g
|
14.3 g
|
16.8 g
|
Bílkoviny živočišné |
15.7 g
|
17.7 g
|
19.7 g
|
Bílkoviny rostlinné |
0.6 g
|
0.7 g
|
0.9 g
|
Vápník |
12 mg
|
14 mg
|
15 mg
|
Železo |
2.59 mg
|
2.92 mg
|
3.25 mg
|
Vitamín A |
35 µg
|
39 µg
|
47 µg
|
Vitamín B1 |
0.053 mg
|
0.068 mg
|
-
|
Vitamín C |
1.8 mg
|
2.1 mg
|
2.4 mg
|
Energetická hodnota |
832 kJ
|
950 kJ
|
1096 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso nakrájíme na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso, osmažíme, podlijeme vodou, osolíme a udusíme. Měkké maso vyjmeme, š´távu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme, přidáme rajčatový protlak,papriky, provaříme a přecedíme. Nakonec zjemníme syrovým máslem.