Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C | E |
|
115,0 g |
141,0 g |
162,0 g |
|
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí přední b.k. |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
rajčatový protlak |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
slanina |
20 g
|
30 g
|
40 g
|
40 g
|
párky |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
3.2 g
|
4.1 g
|
5 g
|
-
|
Tuky |
14 g
|
16.6 g
|
19.2 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
16.3 g
|
18.4 g
|
20.5 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.5 g
|
0.6 g
|
0.7 g
|
-
|
Vápník |
10 mg
|
11 mg
|
13 mg
|
-
|
Železo |
2.57 mg
|
2.91 mg
|
3.25 mg
|
-
|
Vitamín A |
26 µg
|
31 µg
|
36 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.054 mg
|
0.071 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.6 mg
|
0.8 mg
|
9 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
878 kJ
|
1033 kJ
|
184 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso nakrájíme na kostky. Na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme papriku, maso osmažíme, podlijeme vodou a udusíme. Měkké maso vyjmeme, šťavu vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, rozšleháme, provaříme a přecedíme. Slaninu nakrájíme na kostičky, částečně rozškvaříme, osmažíme na ní párky nakrájené na kolečka, přidáme do šťávy a krátce povaříme.