Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí přední b.k. |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
tuk |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
zelenina |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
100 g
|
cibule |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
divoké koření |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
citróny |
20 g
|
30 g
|
40 g
|
40 g
|
hořčice |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mléko |
400 g
|
450 g
|
500 g
|
500 g
|
mouka hladká |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
7.3 g
|
8.4 g
|
9.6 g
|
-
|
Tuky |
13.5 g
|
15.3 g
|
17.8 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
16.9 g
|
19.1 g
|
21.2 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.8 g
|
0.9 g
|
1 g
|
-
|
Vápník |
56 mg
|
63 mg
|
71 mg
|
-
|
Železo |
2.55 mg
|
2.87 mg
|
3.19 mg
|
-
|
Vitamín A |
44 µg
|
50 µg
|
57 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.069 mg
|
0.088 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
1.8 mg
|
2.1 mg
|
2.4 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
945 kJ
|
1071 kJ
|
1221 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso nakrájíme na kostky. Poloviční dávku zeleniny a cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme a 1/3 tuku, přidáme divoké koření, podlijeme vodou a udusíme. Mekké maso vyjmeme, štávu zahustíme jíškou připravenou ze zbylého tuku a prosáté mouky, rozšleháme, přidáme hořčici, mléko a provaříme. Omáčku dosolíme, dochutíme a přecedíme. Zbylou zeleninu očistíme, narkájíme na nudličky, uvaříme a přidáme do omáčky.