Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
7
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C |
|
200,0 ml |
220,0 ml |
250,0 ml |
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
voda |
1500 g
|
1650 g
|
1900 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
veka |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
máslo |
250 g
|
280 g
|
310 g
|
sýr tavený |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
muškátový oříšek |
10 g
|
10 g
|
10 g
|
zelená petržel |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
9.6 g
|
11.1 g
|
12.6 g
|
Tuky |
4.1 g
|
4.7 g
|
5.4 g
|
Bílkoviny živočišné |
2.4 g
|
2.7 g
|
3.1 g
|
Bílkoviny rostlinné |
1.2 g
|
1.4 g
|
1.6 g
|
Vápník |
70 mg
|
79 mg
|
88 mg
|
Železo |
0.27 mg
|
0.32 mg
|
0.37 mg
|
Vitamín A |
54 µg
|
62 µg
|
71 µg
|
Vitamín B1 |
37 mg
|
0.049 mg
|
-
|
Vitamín C |
3.6 mg
|
4 mg
|
4.5 mg
|
Energetická hodnota |
368 kJ
|
427 kJ
|
485 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Očištěnou, omytou zeleninu nastrouháme, osmažíme na části tuku, zalijeme malým množstvím horké vody, osolíme a uvaříme. Veku nakrájíme nebo nalámeme na menší kousky osmažíme na zbylém tuku, zalijeme vodou, osolíme a rozvaříme. Pak přecedíme, veku prolisujeme, přidáme mléko, krátce povaříme, spojíme s uvařenou zeleninou a zjemníme vejci rozšlehanými v amlém množství zchladlé polévky. Nakonec přidáme tavený sýr rozšlehaný s máslem a trochu polévky. Okořeníme muškátovým oříškem a omytou drobně nakrájenou zelenou petrželí nebo pažitkou.