Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
7
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C | E |
|
200,0 ml |
220,0 ml |
250,0 ml |
|
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
2000 g
|
2200 g
|
2500 g
|
2500 g
|
drůbky |
100 g
|
150 g
|
200 g
|
200 g
|
slepice kuchaná |
100 g
|
150 g
|
200 g
|
200 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
zelenina |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
tuk |
40 g
|
45 g
|
50 g
|
50 g
|
mouka hladká |
50 g
|
60 g
|
70 g
|
70 g
|
mléko |
300 g
|
350 g
|
400 g
|
400 g
|
hrášek sterilovaný |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
žloutky |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
květák |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
muškátový květ |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
6.9 g
|
8.2 g
|
9.5 g
|
-
|
Tuky |
5.8 g
|
7.4 g
|
8.9 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
3.4 g
|
4.8 g
|
6.2 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.9 g
|
1 g
|
1.2 g
|
-
|
Vápník |
43 mg
|
51 mg
|
59 mg
|
-
|
Železo |
1.22 mg
|
1.77 mg
|
2.31 mg
|
-
|
Vitamín A |
148 µg
|
217 µg
|
280 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.045 mg
|
0.071 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
4.7 mg
|
5.8 mg
|
6.9 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
402 kJ
|
510 kJ
|
615 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Očištěné drůbky zalijeme vodou, mírně osolíme a zvolna vaříme až drůbky změknou. Potom přidáme ošištěnou, na větší kousky nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a uvaříme téměř doměkka. uvařené drůbky vyjmeme, obereme a nakrájíme nadrobno. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zhalijeme ji vlažným vývarem z drůbků, rozšleháme a rpovaříme. Přidáme muškátový květ, přilejime větší část mléka, krátce ovaříme a přecedíme. Do polévky vložíme připravené drůbky, okapaný hrášek, povařený nakrájený květak, může být i zbrazený, krátce povaříme, zjemníme žloutky rozmíchanými ve zbytku mléka a dochutíme. nakonec přidáme omytou drobně nakrájenou zelenou petržel.