Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
3
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C | E |
|
200,0 ml |
220,0 ml |
250,0 ml |
|
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
1900 g
|
2100 g
|
2400 g
|
2400 g
|
hovězí přední b.k. |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
250 g
|
tuk |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
vejce |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
100 g
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Hovězí maso omyjeme, umeleme, zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme. Asi 1/2 hodiny před dovařením přidáme do polévky očištěnou, omytou zeleninu, nahrubo umletou a podušenou na tuku. V zimě, kdy je omezený výběr zeleniny nedáváme do polévky velké množství mrkve, aby polévka nebyla sladká. Použijeme celeru, póru, petržele, kapusty (není-li čerstvá, může být zmrazená). Můžýeme přidat i květkák a zelený hrášek. Vejce rozšleháme v amlůém množství zchladlé polévky a nalijeme do uvařené polévky. Nakonec zjemníme syrovým máslem a okořeníme omytou drobně nakrájenou petrželí nebo pažitkou.