Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
7
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C |
|
200,0 ml |
220,0 ml |
250,0 ml |
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
voda |
500 g
|
550 g
|
620 g
|
brambory |
800 g
|
880 g
|
1000 g
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
mléko |
1000 g
|
110 g
|
1250 g
|
máslo |
10 g
|
10 g
|
10 g
|
zelené natě |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Oškrábané brambory vložíme do vařící vody, přidáme kmín a uvaříme doměkka. Uvařené brambory přecedíme a prolisujeme do varu. zeleninu očistíme, omyjeme, nahrubo nastroháme, dáme na rozehřátý tuk, osmažíme, zalimjeme vařící vodou, osolíme a ususíme doměkka. Udušenou zeleninu dáme do polévky, přidáme mléko, podle chuti osolíme aokořeníme drobně nakrájeným zeleným kořením (zelenou petrželí, pažitkou, a anatí z cibule). Nakonec přidáme syrové máslo.