Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Holubice, okres Vyškov, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1a
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí maso zadní |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
žampióny |
200 g
|
250 g
|
300 g
|
300 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
3.4 g
|
4.3 g
|
5.3 g
|
-
|
Tuky |
10.3 g
|
11.6 g
|
13.8 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
15.7 g
|
17.7 g
|
19.7 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.6 g
|
0.7 g
|
0.9 g
|
-
|
Vápník |
13 mg
|
15 mg
|
18 mg
|
-
|
Železo |
2.59 mg
|
2.93 mg
|
3.28 mg
|
-
|
Vitamín A |
34 µg
|
40 µg
|
50 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.062 mg
|
0.081 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
1.4 mg
|
1.6 mg
|
1.9 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
741 kJ
|
846 kJ
|
987 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso nakrájíme přes vlákno na plátky, mírně naklepeme, na okrajích nařízneme a osolíme. Opečeme po obou stranách načásti tuku. Na zbylém tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, přikdáme ji k opečenému masu, okořeníme kmínem, podlijeme a udusíme. měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Šťávu přecedíme, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampióny podušené na másle a společně krátce povaříme.