Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Přáslavice, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
7
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
telecí plec |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
rohlík |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř mletý |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hrubá |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
strouhanka |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
vejce |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
tuk |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
zelenina |
90 g
|
100 g
|
110 g
|
cibule |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
mouka hladká |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
divoké koření |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
citróny |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
smetana 12% |
200 g
|
250 g
|
300 g
|
mléko |
250 g
|
300 g
|
350 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso umeleme s namočenou a vymačkanoužemlí. Směs osolíme, okořeníme, přidáme hrubou mouku strouhanku, vejce a promícháme. Tvarujeme menší šíšky, které opečeme na tuku dorůžova. na tuk přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a osmažíme dorůžova. Zasypeme hladkou moukou, mírně osmahneme, přidáme koření, zalijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Během varu přidáme citrónou šťávu, zjemníme smetanou a mlékem, dochutíme, krátce povaříme a přecedíme.