Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Přáslavice, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
brambory |
2500 g
|
3000 g
|
3500 g
|
3500 g
|
salám měkký |
600 g
|
700 g
|
800 g
|
800 g
|
cibule |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
100 g
|
sádlo |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
slanina |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na větší kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky, částečně ji rozpustíme a přidáme k ní polovinu dávky sádla. Na slanině se sádlem osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, přisypeme papriku, krátce ji zpěníme, přilijeme trochu vody, vložíme připravené brambory, okořeníme, osolíme a částečně podusíme. ze zbylé poloviny sádla a z prosáté mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme studenou vodou, rozšleháme, přidáme do podušených brambor, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a brambory dovaříme téměř doměkka. Nakonec přidáme nakrájený salám a guláš krátce povaříme.