Receptura převzata z:
Základní škola a mateřská škola Babice nad Svitavou
,
množství určeno pro: 10 osob
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C | E |
|
237,0 ml |
263,5 ml |
300,0 ml |
|
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
voda |
2 l
|
2.2 l
|
2.5 l
|
2.5 l
|
maslo |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
mouka hladka |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
ryze |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
mrkev |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
140 g
|
rajcatovy protlak |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
160 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
40 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
-
|
-
|
-
|
-
|
Tuky |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vápník |
-
|
-
|
-
|
-
|
Železo |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín A |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín B1 |
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
-
|
326 kJ
|
-
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Maso očistíme, zbavíme přebytečného tuku, bok a krk částečně odkostíme a vše nakrájíme na stejné kousky. maso omyjeme, zalijeme vařící vodou, osolíme, přidáme část cibule, kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky a uvaříme. Měkké maso vyjmeme. Zbylou cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme na tuku, přidáme drobně krájený česnek, hladkou mouku, osmažíme a zalijeme vývarem. Omáčku rozšleháme, osolíme, okořeníme a provaříme. Před koncem varu přidáme majoránku a mléko. Uvařenou omáčku přecedíme.