Receptura převzata z:
Základní škola a Mateřská škola Klecany , okres Praha- východ, příspěvková organizace
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
4,
9,
1a
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C | D | E | F | G |
|
200,0 g |
250,0 g |
300,0 g |
|
|
|
|
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | D | E | F | G |
rybí filety |
220 g
|
280 g
|
400 g
|
200 g
|
220 g
|
440 g
|
440 g
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
Nezadáno
|
250 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
Nezadáno
|
40 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
krupice |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
Nezadáno
|
40 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
máslo |
10 g
|
10 g
|
10 g
|
Nezadáno
|
10 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
veka |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
Nezadáno
|
60 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pažitka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
10 g
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | D | E | F | G |
Sacharidy |
6.3 g
|
7 g
|
7.9 g
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Tuky |
3.6 g
|
4 g
|
4.5 g
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
1.4 g
|
1.6 g
|
1.7 g
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.9 g
|
1 g
|
1.2 g
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Vápník |
9 mg
|
10 mg
|
11 mg
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Železo |
0.18 mg
|
0.2 mg
|
0.23 mg
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín A |
28 µg
|
31 µg
|
35 µg
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín B1 |
0.018 mg
|
0.022 mg
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Vitamín C |
3.6 mg
|
4 mg
|
4.5 mg
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
272 kJ
|
305 kJ
|
343 kJ
|
-
|
-
|
-
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Vnitřnosti a hlavy z ryb omyjeme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Očištěnou a omytou zeleninu nastrouháme, osmažíme na části tuku, osolíme a ududsíme. Krupici osmažíme na zbylém tuku. Uvařené vnitřnosti a hlavy vyjmeme, odstraníme kosti, nakrájíme nadrobno, vývar přecedíme, uvaříme v něm osmaženou krupici, přidáme rybí vnitřnosti a maso, udušenou zeleninu a zjemníme syrovým máslem. Nakonec okořeníme omytou, drobně nakrájenou zelenou petrželí a podáváme s opraženou, na kostičky nakrájenou vekou.