Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
tuk |
60 g
|
65 g
|
70 g
|
70 g
|
mouka hladká |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
90 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
mrkev |
250 g
|
290 g
|
330 g
|
330 g
|
rajčatový protlak |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
160 g
|
cukr |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
citróny |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
máslo |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
13.7 g
|
16.2 g
|
18.7 g
|
-
|
Tuky |
5.5 g
|
6.3 g
|
7.1 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
-
|
-
|
-
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
1.4 g
|
1.6 g
|
1.8 g
|
-
|
Vápník |
16 mg
|
19 mg
|
22 mg
|
-
|
Železo |
0.45 mg
|
0.53 mg
|
0.6 mg
|
-
|
Vitamín A |
183 µg
|
213 µg
|
243 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.029 mg
|
0.039 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
3.9 mg
|
4.6 mg
|
5.2 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
456 kJ
|
531 kJ
|
602 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Z části tuku a prostáé mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, rozšleháme, osolíme a dobře rpovaříme. na zbylém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou, omytou, nastrouhanou mrkev, osolíme, podlijeme a udusíme. Přidáme provařenou jíšku, rajčatový protlak, rozmícháme, povaříme a prolisujeme. Osladíme, dosolíme, okyselíme citrónovou šťávou a zlepšíme syrovým máslem.