Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
brambory |
2500 g
|
3000 g
|
3500 g
|
3500 g
|
salám měkký |
600 g
|
700 g
|
800 g
|
800 g
|
cibule |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
100 g
|
sádlo |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
slanina |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
38.1 g
|
45.9 g
|
53.8 g
|
-
|
Tuky |
21.4 g
|
25.5 g
|
29.7 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
7.2 g
|
8.4 g
|
9.6 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
4.9 g
|
5.9 g
|
6.9 g
|
-
|
Vápník |
28 mg
|
33 mg
|
39 mg
|
-
|
Železo |
2.13 mg
|
2.53 mg
|
2.94 mg
|
-
|
Vitamín A |
10 µg
|
12 µg
|
14 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.175 mg
|
0.24 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
7.1 mg
|
8.5 mg
|
9.9 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
1623 kJ
|
1950 kJ
|
2268 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na větší kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky, částečně ji rozpustíme a přidáme k ní polovinu dávky sádla. Na slanině se sádlem osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, přisypeme papriku, krátce ji zpěníme, přilijeme trochu vody, vložíme připravené brambory, okořeníme, osolíme a částečně podusíme. ze zbylé poloviny sádla a z prosáté mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme studenou vodou, rozšleháme, přidáme do podušených brambor, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a brambory dovaříme téměř doměkka. Nakonec přidáme nakrájený salám a guláš krátce povaříme.