Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
7
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
kuřecí řízky |
800 g
|
900 g
|
1000 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
olej |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
máslo |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
2.2 g
|
2.9 g
|
3.7 g
|
Tuky |
9.2 g
|
10.2 g
|
11.2 g
|
Bílkoviny živočišné |
9.2 g
|
10.4 g
|
11.6 g
|
Bílkoviny rostlinné |
0.3 g
|
0.4 g
|
0.5 g
|
Vápník |
7 mg
|
8 mg
|
9 mg
|
Železo |
0.71 mg
|
0.8 mg
|
0.89 mg
|
Vitamín A |
17 µg
|
18 µg
|
20 µg
|
Vitamín B1 |
0.037 mg
|
0.048 mg
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
548 kJ
|
619 kJ
|
690 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Okraje řízků nařízneme, naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, opečeme na oleji. Řízky vyjmeme, přidáme poloviční dávku másla, zaprásíme zbylou moukou, osmažíme, zalijeme, rozšleháme, provaříme, přecedíme, přecedíme na opečené řízky, dusíme doměkka a nakonec přidáme syrové máslo.