Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
vepřová plec |
300 g
|
400 g
|
500 g
|
500 g
|
kapusta |
650 g
|
800 g
|
950 g
|
950 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cibule |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
vejce |
70 g
|
90 g
|
110 g
|
110 g
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
strouhanka |
200 g
|
300 g
|
400 g
|
400 g
|
olej |
250 g
|
300 g
|
350 g
|
350 g
|
strouhanka |
130 g
|
150 g
|
170 g
|
170 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
13.7 g
|
17.7 g
|
21.6 g
|
-
|
Tuky |
31.8 g
|
39.8 g
|
47.7 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
5.4 g
|
7.2 g
|
9 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
2.9 g
|
3.7 g
|
4.4 g
|
-
|
Vápník |
68 mg
|
86 mg
|
103 mg
|
-
|
Železo |
1.99 mg
|
2.55 mg
|
3.1 mg
|
-
|
Vitamín A |
36 µg
|
45 µg
|
55 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.169 mg
|
0.272 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
3 mg
|
3.7 mg
|
4.5 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
1552 kJ
|
1962 kJ
|
2368 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso uvaříme v malém množství vody. Kapustu očistíme, omyjeme, zalijeme malým množstvím horké vody, osolíme a udusíme. Uvařené maso, udušenou kapustu, zvlhečenou veku, cibuli a česnek umeleme, přidáme vejce, rozmenutou majoránku, část strouhanky, sůl a promícháme. Pomocí strouhanky zformujeme karbanátky a usmažíme je.