Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
7
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
mouka polohrubá |
820 g
|
1030 g
|
1240 g
|
1240 g
|
cukr |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
tuk |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
máslo |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
vejce |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
droždí |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
mléko |
400 g
|
500 g
|
600 g
|
600 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tvaroh měkký |
700 g
|
880 g
|
1060 g
|
1060 g
|
cukr vanilkový |
6 g
|
7 g
|
8 g
|
8 g
|
cukr |
110 g
|
140 g
|
170 g
|
170 g
|
vejce |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
cukr moučka |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
20 g
|
směs české buchty |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cukr |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mléko |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
droždí |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
olej |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tvaroh měkký |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cukr vanilkový |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cukr |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
vejce |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
cukr moučka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
81.1 g
|
104 g
|
134 g
|
-
|
Tuky |
20.2 g
|
25.7 g
|
31.2 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
14.9 g
|
18.7 g
|
22.6 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
7.6 g
|
9.6 g
|
11.5 g
|
-
|
Vápník |
141 mg
|
177 mg
|
213 mg
|
-
|
Železo |
1.02 mg
|
1.3 mg
|
1.57 mg
|
-
|
Vitamín A |
109 µg
|
138 µg
|
167 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.119 mg
|
0.181 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
-
|
-
|
-
|
-
|
Energetická hodnota |
2632 kJ
|
3333 kJ
|
4025 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Do části vlažného mléka přidáme trochu cukru, prosáté mouky, rozdrobené droždí a zamícháme. necháme vykynout. Mouku prosijeme, přidáme sůl (12 g na 1 kg mouky), cukr, vykynutý kvásek, vejce, rozehřátý tuk a vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře vypracujeme a dáme na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto rpudělíme na díly, naplníme náplní, sbalíme, poskládáme do vymyzaných pekáčů nebo na plechy, dobře promastíe máslem a po vykynutí upečeme. Prochladké vyklopísme na vál a posypeme cukrem.¨
Náplň: Cukr a vanilkový cukr utřeme se žloutky, přidáme tvaroh a zkypříme sněhem z bílků. Jako moučník podáváme v I. a II. skupině 1/3 normy prní skupiny, ve III. skupině 1/3 normy třetí skupiny.