Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
10
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
hovězí maso zadní |
700 g
|
800 g
|
900 g
|
900 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
pepř |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
hořčice |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
slanina |
20 g
|
25 g
|
30 g
|
30 g
|
salám měkký |
50 g
|
55 g
|
60 g
|
60 g
|
vejce |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
okurky sterilované |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
100 g
|
olej |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
80 g
|
cibule |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
120 g
|
mouka hladká |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
3.3 g
|
4.1 g
|
40.5 g
|
-
|
Tuky |
12.4 g
|
14.4 g
|
16.3 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
16.7 g
|
18.8 g
|
20.9 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.4 g
|
0.5 g
|
0.6 g
|
-
|
Vápník |
11 mg
|
13 mg
|
15 mg
|
-
|
Železo |
2.55 mg
|
2.88 mg
|
3.21 mg
|
-
|
Vitamín A |
16 µg
|
20 µg
|
23 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.067 mg
|
0.85 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
0.6 mg
|
0.6 mg
|
0.7 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
824 kJ
|
950 kJ
|
1075 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Maso omyjeme, nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí. Do středu masa klademe slaninu nakrájenou na silnější nudle, salám, okurky a nakrájené vařené vejce. Plátky zavineme, na okrajích upevníme párátkem a na povrchu osolíme. Cibuli nakrájíme, osmažíme na oleji dorůžova, v základu krátce opečeme závitky, mírně podlijeme vodou a udusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Šťávu dosolíme a přecedíme.