Receptura převzata z:
Odborné učiliště, Cvrčovice 131
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
3,
7,
10
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
telecí kýta |
800 g
|
900 g
|
1000 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
hořčice |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
vejce |
90 g
|
100 g
|
110 g
|
tuk |
40 g
|
40 g
|
50 g
|
okurky sterilované |
50 g
|
60 g
|
70 g
|
párky |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
cibule |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
mouka hladká |
15 g
|
20 g
|
25 g
|
máslo |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
2.2 g
|
2.8 g
|
3.3 g
|
Tuky |
10.6 g
|
12.1 g
|
14.3 g
|
Bílkoviny živočišné |
18.2 g
|
20.6 g
|
23 g
|
Bílkoviny rostlinné |
0.2 g
|
0.3 g
|
0.3 g
|
Vápník |
15 mg
|
17 mg
|
19 mg
|
Železo |
2.16 mg
|
2.44 mg
|
2.73 mg
|
Vitamín A |
44 µg
|
50 µg
|
58 µg
|
Vitamín B1 |
0.122 mg
|
0.156 mg
|
-
|
Vitamín C |
0.2 mg
|
0.3 mg
|
0.4 mg
|
Energetická hodnota |
757 kJ
|
866 kJ
|
1000 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí, poklademe míchanými vejci, připravenými na části tuku, nakrájenými okurkami, navrch dáme párky a sbalíme roládu. Převážeme nití, obalíme v mouce, podlijeme vodou a dusíme. Měkké maso vyjmeme, odstraníme nitě a krájíme na porce. Šťávu přecedíme a přidáme syrové máslo.