Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
7,
9
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
celer |
100 g
|
150 g
|
200 g
|
mrkev-karotka |
130 g
|
160 g
|
190 g
|
petržel |
100 g
|
150 g
|
200 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
olej |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
cibule |
90 g
|
100 g
|
110 g
|
rýže |
600 g
|
700 g
|
800 g
|
hrášek sterilovaný |
100 g
|
110 g
|
120 g
|
kečup |
100 g
|
110 g
|
130 g
|
eidamská cihla |
100 g
|
120 g
|
140 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
50.8 g
|
59.7 g
|
68.8 g
|
Tuky |
11.1 g
|
13 g
|
14.9 g
|
Bílkoviny živočišné |
2.7 g
|
3.2 g
|
3.8 g
|
Bílkoviny rostlinné |
4.7 g
|
5.5 g
|
6.4 g
|
Vápník |
114 mg
|
138 mg
|
163 mg
|
Železo |
0.95 mg
|
1.1 mg
|
1.27 mg
|
Vitamín A |
117 µg
|
141 µg
|
166 µg
|
Vitamín B1 |
0.059 mg
|
0.079 mg
|
-
|
Vitamín C |
2.5 mg
|
3.1 mg
|
3.7 mg
|
Energetická hodnota |
1393 kJ
|
1640 kJ
|
1887 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, osmažíme na části oleje, zalijeme vodou, osolíme audusíme. Na zbylém oleji osmažíme oloupanou, nakrájenou cibuli, přidáme přebranou propláchnutou rýži, zalijeme vodou, osolíme a udusíme (na 1 díl rýže 1 1/2 dílu vody). Do udušené rýže přidáme zeleninu, prohřátý hrášek a rizoto promícháme. Při podávání přelijeme porce horkým kečupem a posypeme strouhaným sýrem.