Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
3
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
uzená vepřová plec |
500 g
|
600 g
|
700 g
|
700 g
|
slanina |
40 g
|
50 g
|
60 g
|
60 g
|
olej |
40 g
|
40 g
|
50 g
|
50 g
|
cibule |
70 g
|
90 g
|
110 g
|
110 g
|
paprika |
650 g
|
800 g
|
950 g
|
950 g
|
rajčata |
300 g
|
380 g
|
460 g
|
460 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
vejce |
250 g
|
320 g
|
390 g
|
390 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C | E |
Sacharidy |
4.4 g
|
5.5 g
|
6.6 g
|
-
|
Tuky |
27.3 g
|
32.4 g
|
38.4 g
|
-
|
Bílkoviny živočišné |
10.1 g
|
12.3 g
|
14.5 g
|
-
|
Bílkoviny rostlinné |
0.9 g
|
1.1 g
|
1.3 g
|
-
|
Vápník |
37 mg
|
46 mg
|
55 mg
|
-
|
Železo |
2.35 mg
|
2.88 mg
|
3.4 mg
|
-
|
Vitamín A |
157 µg
|
199 µg
|
241 µg
|
-
|
Vitamín B1 |
0.222 mg
|
0.317 mg
|
-
|
-
|
Vitamín C |
48.9 mg
|
60.4 mg
|
71.9 mg
|
-
|
Energetická hodnota |
1288 kJ
|
1540 kJ
|
1824 kJ
|
-
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso uvaříme v malém množství vody, Papriky omyjeme, vykrájíme jaderníky a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na kostičk, rozškvaříme, přidáme olje, nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. na zpěněné cibuli udusíme do poloměkka osolené papriky. Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky, přidáme k paprikám a dodusíme. měkké maso nakrájíme na kostky nebo nahrubo umeleme, přidáme k paprikám, zalijeme rozšlehanýmí osolenými vejci a mícháme, až se vejce srazí.