Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
hovězí maso přední |
350 g
|
400 g
|
450 g
|
vepřová plec |
350 g
|
400 g
|
450 g
|
veka |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
mouka hladká |
80 g
|
90 g
|
100 g
|
vejce |
50 g
|
60 g
|
70 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
kmín |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
tuk |
70 g
|
80 g
|
100 g
|
cibule |
70 g
|
80 g
|
90 g
|
paprika sladká |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
mouka hladká |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
rajčatový protlak |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
citróny |
30 g
|
40 g
|
50 g
|
divoké koření |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
smetana 12% |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
mléko |
120 g
|
140 g
|
160 g
|
cukr |
10 g
|
15 g
|
20 g
|
rajčata |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
papriky |
200 g
|
220 g
|
240 g
|
okurky sterilované |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
hrášek sterilovaný |
60 g
|
70 g
|
80 g
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
23.3 g
|
27.3 g
|
31.2 g
|
Tuky |
17.8 g
|
20.4 g
|
23.8 g
|
Bílkoviny živočišné |
12.9 g
|
14.8 g
|
16.7 g
|
Bílkoviny rostlinné |
3.2 g
|
3.6 g
|
4.1 g
|
Vápník |
52 mg
|
60 mg
|
68 mg
|
Železo |
2.63 mg
|
3.01 mg
|
3.39 mg
|
Vitamín A |
97 µg
|
113 µg
|
130 µg
|
Vitamín B1 |
0.286 mg
|
0.37 mg
|
-
|
Vitamín C |
16.7 mg
|
18.6 mg
|
20.6 mg
|
Energetická hodnota |
1343 kJ
|
3548 kJ
|
1782 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Omyté maso umeleme nahrubo společně se žemlí namočenou ve vodě, pečlivě myčkanou, osolíme, přidáme prostáou maouku, vejce, koření a promícháme. Ze směsi tvarujeme silnější, kratší šišky čufry, rychle je opečme po obou stranách na části tuku a vyjmeme. Do zbylého tuku přidáme jeměn nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme mouku, osmažíme, přimáchíme mletou papriku a nakonec zamícháme rajčatový protlak, zalijeme vodou, rozlšeháme, provaříme. Do omáčky přidáme citrónovou šťávu, koření, ke konci varu omáčku zjemíme smetanou a mlékem, přisladíme, dosolíme apřecedíme. Do omáčky přidáme na tuku podušená, na meší kostky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájené okurky, očištěné zelené paprikové lusky, hrášek a spolus čufry krátce podusíme.