Receptura převzata z:
Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
,
množství určeno pro: 10 osob
, obsahuje alergeny:
1,
9
| Přibližná hmotnost jedné porce* |
A | B | C |
|
200,0 ml |
220,0 ml |
250,0 ml |
Surovina |
Množství pro spotřební normu*
|
A | B | C |
voda |
1500 g
|
1650 g
|
1900 g
|
fazole |
250 g
|
300 g
|
350 g
|
tuk |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
mouka hladká |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
cibule |
30 g
|
35 g
|
40 g
|
sůl |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
zelenina |
200 g
|
220 g
|
250 g
|
párky |
160 g
|
180 g
|
200 g
|
máslo |
10 g
|
10 g
|
10 g
|
majoránka |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
česnek |
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nezadáno
|
Nutriční hodnoty** |
Hodnota pro spotřební normu*
|
A | B | C |
Sacharidy |
18.4 g
|
21.9 g
|
25.4 g
|
Tuky |
6.1 g
|
6.8 g
|
7.6 g
|
Bílkoviny živočišné |
2.1 g
|
2.4 g
|
2.7 g
|
Bílkoviny rostlinné |
5.1 g
|
6.1 g
|
7.1 g
|
Vápník |
43 mg
|
49 mg
|
57 mg
|
Železo |
2.07 mg
|
2.45 mg
|
2.83 mg
|
Vitamín A |
30 µg
|
33 µg
|
37 µg
|
Vitamín B1 |
0.163 mg
|
0.223 mg
|
-
|
Vitamín C |
3.7 mg
|
4.1 mg
|
4.7 mg
|
Energetická hodnota |
636 kJ
|
741 kJ
|
849 kJ
|
* spotřební norma je dána věkem strávníka, viz
vyhláška 107/2005 Sb.
** přibližné nutriční hodnoty jedné porce
Postup přípravy
Fazole přebereme, důkladně propláchneme, zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den přilijeme vodu a uvaříme doměkka bez soli. na tuku zpěníme cibuli, přisypeme prosátou mouku, usmažíme světlou jíšku, rozředíme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme a povaříme 1/2 hodiny. očištěnou, omytou zeleninu nastrouháme, přidáme k povařené jíšce a uvaříme. Přidáme uvařené, přecezené, umleté fazole i s odvarem, párky, nakrájíme na jemné plátky a krátce povaříme. Polévku zjemníme syrovým máslem a okořeníme prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou.